Canep w Moskwie - canep

Temat: metformax+clostilbegyt+pregnyl - czy to działa?
" />
">Bardzo proszę o pomoc, lekarz stwierdził policystyczne jajniki, badania hormonów i USG to potwierdziło, obecnie staramy się o dzidziusia i lekarz zalecił Metformax+clostillbegyt od 4-8 dnia cylku i po pozytywnym teście owulacyjnym 2 ampułki pregnylu. po wykupieniu metformaxu 500 i przeczytaniu ulotki trochę jestem zdziwiona i mam poważne wątpliwości jak może mi pomóc lek na cukrzycę!!!! dodam, że mam 166 cm i ważę 54 kg, glukoza 88 na czczo, badanie krzywej cukrowej: na czczo 81 mg, po 1 godzinie 95 mg - wydaje mi się, że te wyniki nie wskazują na cukrzycę ani insulinoodporność więc po co go brać?
czy lekarz może stwierdzić tylko na podstawie USG i hormonów, że mam owulację tylko 2 razy w roku???? Proszę o pomoc w załączeniu inne wyniki w 2 dniu cylku
LH 8,3 mIU/ml
Estradiol 29,8 pg/ml
FSH 6,4 mIU/ml
Progesteron w 2 połowie cylku 0,38 ng/ml
Prolaktyna 11,3 ng/ml
testosteron 37,6 ng/dl
TSH 3-cia generacja 1,50 uIL/ml
endometrium 7mm, i jajniki bez wzorców dojrzewania, obraz charakterystyczny dla pcos
miałam robione też HSG i jest ok
Proszę o pomoc co z tym zrobic i dlaczego lekarz kazał łykać metformax.
oczekując na odpowiedź, pozdrawiam Rozalinda
Metformax jest elkiem modulujacym odpwiedz tkanek na hormony .. i w ten spsob moze pomagac w wyindukowaniu owulacji jest to postępowanie jak najbardziej prawidłowe przy rozpoznanym PCOS w którym mamy kłopoty z owulacją Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39043



Temat: metformax+clostilbegyt+pregnyl - czy to działa?
" />Szanowny Panie,
Bardzo dziekuje za odpowiedź, proszę jeszcze o informację czy przy podanych przeze mnie wynikach hormonów mam szansę zajść w ciążę w miare krótkim czasie, mam 30 lat i nie bardzo mam na co czekac
LH 8,3 mIU/ml
Estradiol 29,8 pg/ml
FSH 6,4 mIU/ml
Progesteron w 2 połowie cylku 0,38 ng/ml
Prolaktyna 11,3 ng/ml
testosteron 37,6 ng/dl
TSH 3-cia generacja 1,50 uIL/ml
endometrium 7mm, i jajniki bez wzorców dojrzewania
czy może Pan ocenic poziom testosteronu, czy jest on na tyle za wysoki, że może powodować hirsutyzm, i czy mój wynik jest dobry dla osoby w moim wieku.
Z góry dziękuję Pozdrawiam Rozalinda
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39043


Temat: rezerwa jajnikowa oraz fragmentacja DNA plemników
" />Witam

Proszę o interpretację wyników moich oraz męża:

FSH - 10,8 mlU/ml
LH - 3,93
PRL - 10,09 NG/ml
estradiol 28,2 pg/ml
TSH 3-cia generacja -2,45 mlU/I
FT - 15,7 pmol/I
Inhibina B - 49,7 pg/ml
Anty-Mullerian hormon (AMH) - 1,7 ng/ml
APTT - 37,8 sek norma do 35
Ratio - 1,09
Wskaźnik protombiny - 112 % norma do 120
INR - 0,89 norma 0,8 do 1,2
Fibrynogen - 1,96 g/l
Endometrial NKC/Total NKC - 4%
CD25/CD4 - 5% norma od 6% do 8% (to już drugi raz wyszło mi poniżej normy).

Wyniki męża

% plemników z fragmentacją DNA - 14%
Polimorfizm Apal w regionie 3 UTR Genu IGF-2 - wykryto polimorfizm w obu badanych allelach.
Przeciw-ciała p-plemnikowe w nasieniu

Jestem po 1 ciązy pozamacicznej i dwóch obumarciach (7 tyg i 10 tyg) ostatnie w 2007 roku. Moje pytania, czy z tymi wynikami mamy szanse na donoszenie zdrowego dziecka? co można jeszcze zrobić ewentualnie przed następną ciążą aby sytuacja się nie powtórzyła (nie mam powodów obumarć zdiagnozowanych). Czy mają sens szczegółowe badania gentyczne (kariotypy prawidłowe). Czy in vitro mogłoby byc rozwiązaniem dla naszych problemów z donoszeniem?
Przepraszam że tyle pytań na raz, ale nie ma dnia abym nie myślała na ten temat tym bardziej że myślimy z męzem o następnej ciąży.

Dziękuje za odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=68390


Temat: Prośba o interpretację badań
" />Od 9 miesięcy nie mogę zajść w ciążę.
Zrobiłam kompleksowe badania i proszę o interpretację wyników.

Dzień cyklu: 3
LH: 5.22 mlU/ml
FSH: 9.83 mlU/ml
Testosteron: <0.69 nmol/l
DHEA-SO4: 87.7 ug/dl
SHBG: 60.6 nmol/l
Test z metoclopramidem:
-PRL po "0" min.: 348 mlU/l,
-PRL po "60" min.: 4812 mlU/l

Miesiąc temu robiłam dodatkowo:
Dzień cyklu: 2
Estradiol: 64.0 pg/ml
Progesteron: 0.364 ng/ml
Prolaktyna: 545 mlU/l
FT: 16.5 pmol/l
TSH 3-cia generacja: 3.11 mlU/l

Czy powinnam rozpocząć leczenie?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=45812


Temat: Jakie mamy szanse? - wyniki badań
" />Witam,
Właśnie odebrałam nasze wyniki badań i będę wdzięczna za odpowiedź na
pytanie czy przy takich parametrach nasienia męża i mojej sytuacji są
szanse na ciążę naturalną?
Oboje z mężem mamy po 28 lat, decyzję o dziecku podjęliśmy w lipcu 2009 i od tego czasu staramy się zajść w ciążę.
Badania przeprowadzone w tym miesiącu:
Moje wyniki krew pobrana w 2dc :
TSH 3-cia generacja - 1,102 mU/L (norma 0.35 - 4,94)
E2 estradiol - 26 pg/ml
FSH - 6,78 mlU/ml
LH - 3,25 mlU/ml
prolaktyna - 86,46 ng/ml
chlamydia - wynik ujemny

Dodatkowo cierpię na endometriozę wykrytą w marcu 2010 - kwiecień 2010
laparoskopia usunięcie torbieli z lewego jajnika, jajowody drożne. Mam raczej regularne miesiączki. Cykl trwa 27-29 dni

Mąż:
okres abstynencji - 6 dni
wygląd próbki - prawidłowy
czas upłynnienia - 30 min
objętość - 4ml
lepkość - +
pH - 7,5
liczba plemników - 25mln / ml
aglutynacja - -
liczba plemników w ejakulacje - 100mln
ogólny % ruchliwych - 37%
ruch A - 0%
ruch B - 32%
A+B - 32%
C - 5%
D - 63%
formy prawidłowe -3%
formy nieprawidłowe - 97%
uszkodzone główki - 91%
uszkodzone szyjki / wstawki - 56%
uszkodzone witki - 33%
kropla cytoplazmy - 1%
plemniki żywe - 68%
plemniki martwe 32%

Czekam na odpowiedź Pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=73801


Temat: Interpretacja wyników hormonów- przygotowania do ICSI
" />Proszę o interpretację wyników:
Badania robione w 3 dc

TSH 3-cia generacja - 1,906 mU/l
FSH - 5,9 mlU/ml
LH - 2,26 mlU/ml
E2 - 72,39 pg/ml
Testosteron - 0,31 ng/ml
Prolaktyna - 24,36 ng/ml

Czy przy takich wynikach długi protoków jest wskazany?
Bardzo dziękujęza odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=54423


Temat: wyniki badan hormonalnych
" />Panie Doktorze - tradycyjnie prosze o interpretacje i ocene badan

Przypomne badania ktore juz Panu przedstawiałam z 2 dc:

LH 7,2 mlU/ml (norma 1,1-11,6)
FSH 10,2 mlU/ml (norma 2,8-11,3)
E2 34,2 pg/ml (norma 0-160)
T <20 ng/dl (norma 10-144)
PRL 9,4 ng/ml (1,2-25)

A teraz nowe badania:

2 dc:
DHEA-S 7,5 ng/ml (norma 1,1-7,2)
SHGB 86,6 nmol// (norma 18-114)
17 OHP 0,73 ng/ml (norma 0,1-1,1)
Androstendion 1,9 ng/ml (norma 0,4-2,7)

16 dc (1-2 dni do ovu):
E2 295 pg/ml (norma 34-400)
Progesteron 0,77 ng/ml (norma 0,48-1,72)
LH 84,9 mlU/ml (norma 17-77)
FSH 22,3 mlU/ml (norma 5,8-21)

TSH 3-cia generacja 0,056 ulU/mL (norma 0,4-4)
FT3 3,5 pg/ml (norma 1,5-4,1)
FT4 1,2 ng/dl (norma 0,8-1,9)
p./ciała anty TPO <10 lU/ml (norma 0-35)
p./ciała anty TG 32,5 lU/ml (norma 0-40)

...oj dużo tego Martwi mnie TSH , a LH i FSH - tez sa ponad norme i nie wiem czy to dobrze czy źle .

Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
maja m.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=18691


Temat: Prośba o interpretację wyników hormonalnych
" />Witam,
Byłabym ogromnie wdzięczna za interpretację moich wyników.

Wyniki (21 dzień cyklu)

Progesteron 11,44
faza follikularna 0,20 - 1,50 ng/ml
faza owulacyjna 0,80 - 3,00 ng/ml
faza lutealna 1,70 - 27 ng/ml

TSH 3-cia generacja 3,130 ulU/ml min 0.27 max 4.2

Prolaktyna 26,040 ng/ml min 3.5 max 25 H


Estradiol 40,740 pg/ml
faza folikularna 25,00 - 195,00
faza owulacyjna 66,00 - 411,00
faza lutealna 40,00 - 261,00



Wyniki ( 5 dzień cyklu)

Prolaktyna 11,93 ng/ml min. 3,50 max. 25

Estradiol 43,02 pg/ml
faza follikularna 25,00 - 195,00
faza owulacyjna 66,00 - 411,00
faza lutealna 40,00 - 261,00

Dlaczego prolaktyna w 21 dniu cyklu jest tak wysoka? Miesiączki mam nieregularne z mężem staramy się o dziecko od prawie 3 lat. Proszę o pomoc!
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=72202


Temat: Badania hormonalne, PRL, owulacja...
" />Witam,
Pierwsze badanie PRL miałam w czerwcu zeszłego roku, cykle mialam zawsze regularne 25-26 dni, ale problem w tym, że działa tylko jeden jajnik, drugi jest powiększony i wygląda jakby był PCO, moje pęcherzyki czasami rosną do sporych rozmiarów, nie chcą pęknąć i ulegają luteinizacji, po czym zanikają. Sytuacji tej nie zmienił bromergon, dopiero cyclo-progynova.

Bardzo proszę o ocenę wyników badań hormonalnych, szczególnie wpływu hiperprolaktynemii na jakość owulacji, ponieważ endokrynolog twierdzi, że te poziomy PRL, które ja mam są jego zdaniem bez wpływu na owulację.
1) Czy podziela Pan to zdanie?
2) Czy widzi Pan jakieś nieprawidłowości?
3) Czy możliwe jest aby jeden jajnik był PCO, a drugi funkcjonował prawidłowo?


Prolaktyna:
data badania / wynik / dzień cyklu
18,06,2007 - 26,07 ng/ml - 1 d.c.
06,08,2007 - 14,90 ng/ml - 22 d.c.
08,10,2007 - 24,99 ng/ml - 10 d.c.
30,10,2007 - 6,75 ng/ml - 5 d.c. - inne labolatorium
30,11,2007 - 20,72 ng/ml - 7 d.c.

Badania hormonalne wykonane w 5 d.c.:
- TSH 3-cia generacja .... 1,60 ulU/mL
- przeciwciała anty-TPO .. 7,94 lU/ml
- LH .............................. 5,05 mlU/ml
- FSH ............................ 4,53 mlU/ml
- Estradiol ..................... 53,41 pg/ml
- Testosteron ................. 30,55 ng/dl
- DHEA-S ...................... 2,77 umol/l

Z góry dziękuję za wyszerpującą odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=54551


Temat: Prośba o interpretację wyników badań
" />Prosze o interpretację wyników badań zrobionych w 3 dniu cyklu.

TSH 3-cia generacja: 0,898 ulU/mL
FT 3: 2,54 pg/ml
FT 4: 1,85 np/dl

FSH: 5,57 mlU/ml
LH: 7,63 mlU/ml
Estradiol: <73,4 pmol/l
Prolaktyna 253 mlU/ml
Testosteron: <1,73 nmol/l

Mam 40 lat, w maju 2002 poroniłam pierwszą ciążę. Od tego czasu są problemy z zajsciem w ciążę.

Dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=4589


Temat: prolaktyna, a gruczoł tarczycy
" />Czy prolaktyna ma wpływ na tarczycę? Proszę o interpretację wyników badań.
czerwiec 2003
TSH 3-cia generacja - wynik 6,55 ulU/mL
prolaktyna 0` - wynik 8,9 ng/ml
prolaktyna 60` - wynik 16,4

lipiec 2003
TSH 3 -cia generacja 2,64 ulU/mL
FT 3- 1,9 pg/ml
FT4 - 1,5 ng/dl
prolaktyna 0` - 88,0 ng/ml
prolaktyna 60` - 248,0 ng/ml
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=11190